MENU HARI INI..KIJENG GORENG BELADO DGN GIMBAL UDANG
Gimbal udang??apa Gimbal udang…ia sejenis makanan sampingan
atau ‘snek’yang dihidang bersama lauk-pauk dimana sering dijadikan menu tekala dibanjiri
musim udang papai oleh masyarakat tempatan yang tinggal berhampiran pantai.
Gimbal oleh masyarakat keturunan Jawa adalah seperti bagedil
atau lebih ringkas lagi seperti cecekodok @lempeng yang isi keseluruhannya dari
udang atau udang papai, dan cara membuatnya juga ringkas…
·
Udang (sebarang jenis udang)
·
Telur (sebiji)
·
Tepung Beras
·
Dan sedikit bahan perasa.
Kesemua bahan digaul sebati dan pastikan adunan tidak berapa
pekat atau terlalu cair .
Cara menggorengnya juga mengikut citarasa sendiri, sama ada
macam cekodok (yg ingin rasa basah) atau digoreng seperti ‘rempeyek’ iaitu
nipis dan rangup.
Untuk membuat Gimbal Udang seperti ‘rempeyek’ iaitu:
·
Panaskan kuali dgn minyak banyak
·
Siram sedikit minyak ditepi kuali (agar tepung
cair tak lekat)
·
Dgn menggunakan senduk,siram bancuhan (tepung
cair dgn udang) sesenduk ditepi kuali yg telah disiram minyak ,dimana bancuhan
tepung akan turun keatas minyak panas
tadi.
·
Siram perlahan2 keatas tepung tadi agar mudah
terkopek,setelah terlerai balik2kanlah Gimbal Udang tadi sehingga masak…
Selamat mencuba….
saya selalu dapat kijeng ni ditepi pantai. macam mana nak buangkan lumpur/pasir dalam perut kijeng ni ya? saya dh rendam semalaman tambah dgn ramasan cili kering pun hanya kurang sikit je. trimas
BalasPadam